poniedziałek, 17 grudnia 2012

Łazanki

     Myślę, że łazanki będą dobrym pomysłem na jedno z dań świątecznych jak również na codzienny obiad. Są sycące i pyszne! Preferuje dodać do nich koperek, gdyż znacznie poprawia smak potrawy :) Dodatkowym atutem łazanek jest prostota i czas ich wykonania. 

Zaczynamy :)







Składniki:
  • niewielka główka kapusty białej
  • 20 dkg makaronu typu łazanki
  • 1 średnia cebula
  • 10 dkg boczku
  • 20 dkg wędliny (kiełbasa, szynka - wg. uznania)
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • vegeta
  • olej
  • koperek zielony (może być mrożony)

Wykonanie:
  1.  Kapustę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy na wolnym ogniu tak, by nam się nie rozgotowała. Musi być trochę twardsza.
  2. Gotujemy makaron.
  3. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wsypujemy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Przekładamy ją do oddzielnego pojemniczka.
  4. Boczek i wędlinę kroimy w niewielką kosteczkę i podsmażamy na wcześniej użytym oleju.
  5. Kolejno odcedzamy kapustę i makaron.
  6. Wszystkie składniki tj. kapustę, makaron, cebulkę, boczek i wędlinę łączymy ze sobą i dodajemy przyprawy wg. uznania.

Przed podaniem polecam odsmażyć całość na patelni.





Smacznego :-)


7 komentarzy:

  1. Na wigilię to nie, bo ma mięso ^^ ! Rozdanie u mnie się już zakończyło, a ja dołączam do grona obserwatorów. Wsparcie na początku jest ważne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale już na pierwszy dzień świąt jak najbardziej się nadaje;) Bardzo dziękuję za wsparcie, początki zawsze są trudne:) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Więc kochana jeszcze raz Wesołych ! :)

    OdpowiedzUsuń