sobota, 5 stycznia 2013

Rolada waflowa

Witam,
Dziś kolejny przepis, tym razem na roladę waflową, bez pieczenia. Pomysłem zainspirowałam się od znajomej, u której w domu tradycją jest rolada waflowa na każde święta. Nigdy przedtem nie słyszałam o takim "cudeńku" :)  Wykonanie jest bardzo proste, najwięcej zabawy miałam tutaj ze zmiękczeniem wafli. 
W domu każdemu rolada smakowała, a goście prosili o dokładkę mimo, że jest sycąca :) Zapraszam!






Składniki:
  • wafel
  • galaretka (smak dowolny)
  • 2 paczki herbatników
  • 1 duża paczka flipsów
  • 3 banany
  • bakalie (rodzynki, wiśnie, orzechy, brzoskwinie, śliwki, żurawina)
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • ½ szklanki mleka 

 Wykonanie:
  1. Margarynę, cukier, mleko i kakao podgrzewamy do rozpuszczenia się składników, nie dopuszczamy do wrzenia.
  2. 3 płaty wafli przekładamy mokrymi ścierkami na krótko przed smarowaniem masą.
  3. W misce rozgniatamy banany. 
  4. Kruszymy resztę wafli, herbatniki i chrupki. 
  5. Dodajemy bakalie.
  6. Do misy z uprzednio przygotowanymi składnikami dodajemy przestudzoną masę i dokładnie mieszamy.
  7. Gotową masą przekładamy wilgotne wafle i ostrożnie zwijamy jak roladę (końcówki wafli muszę na siebie nachodzić tak, by wszystko połączyło się w jedną całość).
  8. Całość zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.



 


Smacznego! :-)


 

3 komentarze:

  1. Ciekawie wygląda ♥
    Kochana zapraszam Cię serdecznie na konkurs na moim blogu, w którym wybieram 2 zwycięzców i są 2 nagrody ♥
    http://wiktoriabachowskaphotography.blogspot.com/2013/01/carmex-competition.html

    OdpowiedzUsuń