środa, 25 września 2013

Sernik z pierniczkami - coś na jesienne dni :)

 
Za oknem coraz ciemniej, szybko zapada zmrok. Liście opadają, dookoła widzimy złotą jesień... ciepło odeszło.W taką pogodę nic nie sprawia większej przyjemności, niż zjedzenie pysznego ciasta z gorącą czekoladą. Dziś upiekłam przepyszny sernik z pierniczkami. Uważam, że jest idealny na poprawę na stroju w te szare, zimne, jesienne dni:-)






Składniki:
(na tortownicę o średnicy 22 cm.)
  •  50 dag. sera półtłustego (najlepiej kupić gotowy, już zmielony)
  • 1/3 kostki margaryny
  • 15 dag. cukru pudru
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 20 g. budyniu śmietankowego (najlepiej bez cukru)
  • 25 dag. pierniczków w czekoladzie (bez nadzienia)





Wykonanie:
Jeżeli nie kupiliśmy gotowego sera, mielimy go w maszynce dwukrotnie. Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy (możemy to robić mikserem) z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę i dodajemy kolejno po 1 żółtku, dalej ucieramy. Do utartej masy powoli dodajemy ser i mieszamy. 
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Na koniec dodajemy budyń w proszku i delikatnie mieszamy.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki tortownicy smarujemy masłem. Połowę sera przekładamy do tortownicy,  następnie układamy pierniczki w czekoladzie i wykładamy resztę sera. Ciasto pieczemy ok. 1h 10 min. w temp. 180 st. C. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie wkładamy do lodówki.

Dodatkowo polałam ciasto czekoladą, ale jak kto woli :-)

Smacznego! :-)



Pozdrawiam!
M.

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zapraszam na mały poczęstunek, niewiele zostało :)

      Usuń
  2. Mmmm serniczek ;) Zjadłabym :) Przy okazji zapraszam do wzięcia udziału w moim rozdaniu :) Do wygrania są dwa zestawy kosmetyków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ciekawy przepis! kiedyś na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń