sobota, 23 stycznia 2016

Mięciutkie PIZZERINKI na cieście drożdżowym.


     Dziś przychodzę do Was z szybkim i bardzo łatwym przepisem na przepyszne pizzeriny na cieście drożdżowym. Ich wykonanie zajmuje naprawdę mało czasu,a po ich upieczeniu mamy mnóstwo przyjemności z jedzenia. Z podanych niżej proporcji wychodzi ich dość sporo, więc jeśli będziecie je robić np. na dwie osoby, to sugeruje zmniejszyć porcję o połowę. Składniki te spokojnie starczają na 2 dni dla czterech osób :-) Mam sporo łasuchów, więc u mnie cieplutkie pizzerinki zostały szybko "sprzątnięte", co tylko potwierdza jak smaczne wychodzą  :-)




Składniki na ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 0,5 litra ciepłej wody (ale nie gorącej)
  • 1 łyżka margaryny lub masła
  • 1 jajko (jeżeli jest małe to 2)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru

Dodatkowo na farsz: (ilość według podobań)
  • ser żółty (ja użyłam sera Salami)
  • cebula
  • oliwki
  • ogórek kiszony
  • pieczarki (surowe)
  • kiełbasa

Do posypania:
  • bazylia i/lub oregano

Wykonanie:
  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i solą.
  2. Do misy wsypujemy mąkę, wbijamy całe duże jajo, dodajemy margarynę lub masło i na końcu wlewamy rozczyn drożdżowy.
  3. Zagniatamy jednolite, sprężyste ciasto do momentu, kiedy nie będzie nam się kleiło do rąk. W razie potrzeby, jeżeli będzie zbyt lepkie, możemy dodać mąkę.
  4. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min - 1 h. 
  5. Z wyrośniętego ciasta odkrawamy kawałki wielkości piłki do pingponga i rozwałkowujemy na cienkie placuszki (mogą być grubsze jeżeli ktoś woli).
  6. Każdy placuszek przyrządzamy serem i dodatkami według upodobań.
  7. Wkładamy do rozgrzanego piekarnikaz termoobiegiem i pieczemy w temp 250oC przez około 10-12 minut do zarumienienia brzegów.





Smacznego! :-)



2 komentarze: