wtorek, 5 stycznia 2016

Pyszne pierniczki.

Witam,

Dziś przychodzę do Was z przepisem na przepyszne pierniczki, które idealnie nadają się na na każdą okazję - nie tylko na święta. Są miękkie, puszyste, a ich smak na długo pozostaje w pamięci. Dodatkowym atutem jest to, że nic się nie dzieje, gdy długo poleżą, więc śmiało możemy zrobić sporą porcję. Ich wykonanie jest proste i szybkie. Zachęcam do wypróbowania przepisu:-)


PIERNICZKI
  

Składniki:
●    3 szklanki mąki
●    1/2 szklanki miodu
●    1/2 szklanki cukru pudru
●    1/2 kostki margaryny
●    1 łyżeczka sody
●    0,5 opakowania przyprawy do piernika
●    0,5 opakowania przyprawy korzennej
●    2 jajka do ciasta i 1 jajko do smarowania





Wykonanie:
  1. Miód podgrzewamy na małym ogniu i studzimy.
  2. Mieszamy wszystkie składniki sypkie i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, margarynę i ostudzonym płynny miód.
  3. Zagniatamy ciasto (będzie trochę lepkie) i rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. 
  4. Wykrawamy odpowiednie formy, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. 
  5. Pieczemy w temperaturze 180oC-200oC do momentu kiedy nam wyrosną (5-10 minut w zależności od grubości ciastek).



Smacznego! :-)




1 komentarz: